Predstavitev izdelkov

POGANJALEC, TRICIKEL in KOLO!

OTROŠKI POGANJALEC, TRICIKEL in KOLO 🧸🧸🧸

Poganjalček ali poganjalec je predhodnik kolesa. Kot zanimivost, izumili in patentirali so ga v Franciji že v začetku 19. stoletja. V takratnem času je leseno ogrodje povezovalo dve kolesi. Danes pa se dobi zelo veliko različnih poganjalcev. Na primer spredaj in zadaj po dve kolesi, spredaj eno in zadaj dve kolesi,.. 🧐

Skoraj ga ni starša, ki ne bi pomislil, da bi svojemu otroku podaril nekakšno vrsto kolesa. Naj bo to poganjalec, tricikel ali pravo kolo.
Za vožnjo s kolesom mora otrok že precej obvladati gibalne sposobnosti, še posebej ravnotežje in koordinacijo gibov. Vse skupaj deluje že malo zapleteno, vendar otroci okoli 3. leta starosti že razvijejo kar precejšen del motoričnih sposobnosti. Torej so sposobni delati tudi več stvari hkrati; držati balanco, vrteti pedala,.. 😉 Še največ preglavic povzroča držanje ravnotežja na samo dveh kolesih. In potem tu pride še usklajevanje gibov pedal in držanja balance… Tukaj situacijo rešujejo tricikli, ki imajo spredaj eno oz. dve kolesi skupaj, zadaj pa dve in so slednji za otroka izredno stabilni. S pomočjo triciklov lahko tako izpilijo koordinacije gibov in se dodobra pripravijo na vožnjo s kolesom. Tricikli so super, ker so za otroke z vidika stabilnosti, veliko bolj varni.

Ko prerastejo tricikle in ti niso več zanimivi, pridejo na vrsto kolesa. Vendar nastane težava v tem, da so fizično mogoče še sposobni vožnje, ne poznajo pa straha, da obstaja pri divji vožnji tudi možnost, da bi se lahko poškodovali.

Poganjalec, kot pravi predhodnik kolesa, zahteva od otroka, da začne intenzivno delati na razvoju ravnotežja. Ampak to podzavestno 😉 Ker otroci se zelo radi vozijo s poganjalci. 🙂
Prehod iz poganjalca na kolo je nekoliko enostavnejši, saj se sposobnost ravnotežja že nekoliko oblikuje in je potem lažje preklopiti.

Je pa vseeno za otroka najbolj pomembno, da gre počasi po stopinjah, brez prehitevanja, primerno njegovim sposobnostim, naprej. Prav je, če skozi čas svojega otroštva, poskusi vse vrste koles in se z njimi uči voziti.

Kaj je pa vašim otrokom ljubše? Poganjalec, tricikel ali kolo?